dimarts, 11 de novembre del 2014

L'art a Catarroja




En maig de 2013, a iniciativa de Compromís, es va aprovar per unanimitat una moció que demanava dos coses: que s'inventariaren totes les obres d'art de propietat municipal i que es realitzara i publicara un catàleg (preferiblement on line).

La setmana passada, arran l'actualització del patrimoni municipal, vaig demanar a l'Ajuntament eixe inventari: el llistat d'obres d'art que té l'Ajuntament, bé siga per compra, premis o donacions de particulars.

Per a la meua sorpresa (en realitat no tant) l'Ajuntament no l'havia fet i me'l van haver de fer expressament per a mi. El problema no és eixe, sinó que fa un any i mig que es va aprovar en un ple que es faria i ningú s'havia preocupat d'encarregar-se del tema. Molt menys el flamant regidor de Cultura.

Siga com siga, ara estic en disposició de donar algunes dades. A data 31/12/2013, la relació de béns mobles que formen el catàleg del fons artístic municipal té 80 obres, les quals es divideixen en 65 pintures, 9 escultures, un mural, un manuscrit, dos cartells, un gravat i una fotografia.

La forma d'adquisició de les mateixes és variat: hi ha donacions, alguna compra, un parell de “possessions immemorials” (que significa, bàsicament, que no se sap des de quan és de l'Ajuntament) i unes quantes obres que van guanyar el Vila de Catarroja (fins l'any 93) i el Premi Milagros Mir (a partir de 1994).

La majoria d'estes 80 obres, d'acord amb l'informe que m'han facilitat, estan repartides per dependències municipals: als despatxos, a l'oficina d'atenció al ciutadà, a la Casa de Cultura, a l'edifici de la policia local de la plaça de la Llotgeta o, senzillament, a l'arxiu municipal, però (i ara és quan ve la sorpresa) hi ha quinze obres de les quals l'Ajuntament “desconeix la ubicació actual”.

És a dir, de les 80 obres d'art que l'Ajuntament diu que té (ja vos avance que l'inventari no està complet i que pense estirar del fil) hi ha 15 que no se sap on estan.

La cosa comença a posar-se interessant, veritat?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada