dimarts, 4 de novembre del 2014

El patrimoni de Catarroja





Hi ha un reial decret de l'any 1986 que obliga els ajuntaments a rectificar anualment l'inventari del seu patrimoni. Això inclou els immobles, però també els mobles, és a dir: els edificis de titularitat municipal, però també qualsevol altre objecte, des de les pistoles de la policia local als ordinadors o fotocopiadores, passant per les obres d'art.

Tot i que cal corregir les altes i les baixes patrimonials cada any, al ple ordinari d'octubre l'Ajuntament de Catarroja va aprovar l'actualització dels últims tres anys. Quan des de l'oposició vam preguntar per quin motiu no s'havia complit amb esta obligació anual l'alcaldessa va dir que: “No teníem el programa informàtic adequat”.

Independentment de la capacitat de resposta de l'alcaldessa, de l'examen de la documentació vaig obtindre unes dades interessants: en 2010 el patrimoni municipal era de 94.7 milions d'euros i quan es tancà l'exercici 2013 el total era de 100.5 milions d'euros.

En principi es podria pensar que l'augment de patrimoni municipal és una bona notícia (tot i que té poca rellevància), però si examinem les dades més detingudament comprovarem com s'ha produït este augment:

En 2011 el patrimoni va créixer en 3.4 milions d'euros.
En 2012, el patrimoni augmentà menys de la meitat del que ho va fer l'any anterior: 1.4 milions d'euros.
I en 2013 l'augment de patrimoni tornà a reduir-se de forma significativa: només 0.8 milions d'euros.

És a dir, cada any el patrimoni de Catarroja augmenta menys i si tenim en compte que la majoria d'estos 100 milions d'euros (vora el 95%) corresponen a immobles i a les obres que es fan al carrer (quan, per exemple, es peatonalitza un carrer, este augment de valor i això repercuteix en el total del patrimoni) la primera conclusió és clara: la caiguda de les inversions municipals ha repercutit en el patrimoni de Catarroja.

Si anem al detall, però, la cosa és més alarmant, perquè entre el llistat d'altes patrimonials figuren conceptes que molt poc (per no dir res) aporten al patrimoni de Catarroja. Així, per exemple, en 2013 es va considerar com una alta els 70.800 € que l'Ajuntament va pagar pel projecte de pàrquing subterrani de la plaça del Mercat, una obra que ja ha estat descartada i que mai es farà.

De la mateixa forma, en 2011 es va comptabilitzar com una alta els 23.600 euros que va costar la defensa jurídica d'un recurs contra el projecte Nou Mil·lenni, també descartat i tombat per la justícia.

Tal com vaig dir al ple, estos inventaris, que coincideixen amb esta legislatura de majoria absoluta del PP, són una autòpsia de l'equip de govern i posen en evidència que la política d'inversions de Soledad Ramón s'ha limitat al malbaratament de recursos públics, perquè oficialment a Catarroja tenim un patrimoni de 100 milions d'euros, però el preu que hem pagat ha estat molt més car.

PS: Seguiré informant sobre este tema, perquè ja he demanat l'inventari del patrimoni artístic de Catarroja i, potser, encara ens emportarem alguna sorpresa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada